Choď na obsah Choď na menu
 


 

Vysoká a Rysy cez Kohútika

 

8. 9. 2017

Dnes sa rozdeľujeme, Ivo ide lanovkou na Skalnaté, odtiaľ cez Svišťovku na Brnčálku, zobral si môj spacák, aby tam mohol prespať, na zajtra plánuje Jahňací, kým ja idem s Majou a Lubom na Vysokú.

Ešte spolu sme sa vyviezli zubačkou na Štrbské, ja som sa konečne dovolal Ľubovi, ale oni už boli na trase, spali na Popradskom plese, neostalo mi nič iné len kopnúť do vrtule.

Dnes to mám ťažšie, nesiem matroš na lezenie i šesťdesiatku lano. Na chodníku sa mi ukazujú kopce v diaľke, Zlobivá, Vysoká, Volia veža, Žabia veža i Žabák, Popradský hrebeň i kôpky.

Čas sa ukazuje výborný slniečko výdatne svieti, obloha je bez mráčka i vietor ustal.

Za Popradským plesom som hladal nástup do Zlomiskovej, raz som ho prešvihol, ale na druhý pokus som sa trafil, chodník ide nevýrazným potôčikom, moc sa mi to nepáčilo, neskôr po troch postarších brvnách prešiel na ľavú stranu potoka a stúpa lesom.

Zakufroval som na kamennom mori, lebo chodníček sa tam stratil, našiel som ho až vyššie, vystúpal som do výšvihom k Ľadovému plesu a povedľa kamenných polí postupujem v smere k Ošarpancom.

Chodníkov tam je viacero, človek plynulo prechádza z jedného na druhý a zase stráca ten tretí, smer sa držať dá, ale chodník udržať moc nie. Väčšinou sa kráča kamennými poľami pretkanými trávnatými pásmi.

Dobojoval som pod Ošarpance, kde som chvíľu sledoval zo štyri pári nalezených lezcov. Stúpam popod stenu ďalej až hore do sedla, podklad je hodne nestabilný, kamenná suť i väčšie balvany.

Konečne som v Dračiom sedle a prechádzam do centrálneho žľabu, telefonujem Ľubovi, sú už pod vrcholovým úsekom, aj som ich videl ako mi kývajú.

Stúpam pravou stranou žľabu, skala je dobre vrstvená ide sa dobre, vyššie som prešiel na rampu naľavo, kde som nechal batoh a vrátil sa do centrálneho žľabu. Z toho pozerania hore bolel aj krk, bolo to hodne príkre, miestami až kolmé.

Stretol som ich pod vrcholovou pasážou, už sa vracali. Nad gramlami som zakufroval, sledoval som peknú líniu až som ostal v holej platni, keď som kukol dole, zbadal som rímsu po ktorej som mal pokračovať.

Ďalej je to už ľahké, stúpa sa hrebienkom vľavo cikcakovito až na vrchol. Ako na potvoru sa mi výhľad hore prekryl nasunutou hmlou, ale za chvíľu sa to prečistilo, tak som odfotil tlupu na Rysoch i štíty okolo.

Zostupujem opatrne dole, je to slušne exponované a treba ísť na istotu. Na bočnej rampe čakajú Ľubo s Majou, je to trasa ku Kohútiku, zbieham dole rebrom po môj batoh a vraciam sa hore, na traverzový chodník. Je ich tam viac jeden hore, jeden stredom i jeden spodkom.

Kohútik je výrazná vežička v dračích pazúrikoch, cez sedielko nad ňou sa dá prehupnúť k sedlu Váha, definícia ľahká, ale je to zostup kolmým zárezom s reťazou a spústou dobrých chytov, neskôr to traverzom vpravo po chodníčku klesá do sedla.

Nechávame tam batohy a naľahko zaútočíme na vrchol Rysov. Sme rýchly a predbiehame väčšinu turistou, sledujeme boj o život poniektorých, i humorné scénky ako poliak tlačí svoju dvakrát ťažšiu polovičku cez ťažší flek.

My ideme po platniach v pohode hore, žula je suchá a dobre to drží. Fotím vysokú, Ťažký štít , Galériu Ganku i Gerlach.

Konečne sme na vrchole, je tu dosť husto, ale podarilo sa nám spraviť pár vrcholoviek, môj foťák si to zase načasoval, došla mu baterka.

Rýchlo zbiehame ku batohom a hajde na chatu na pivo. Kúpil som si i kovovú magnetku a tiež tanier kapustnice, Beránek mal dobrú náladu, vraj dnes oddychovali, nebolo tam veľa ľudí, útočné trio sedelo v kuchyni za stolom a šúpalo horu cesnaku.

Pri zostupe sme pochválili kovové rošty, v zime sme nemohli, lebo boli furt pod snehom.  Pri Žabých plesách som sa oddelil a skúsil som chytiť zubačku, valil som dole skutočne rýchlo, lebo úsek od križovatky k Kôpraku po Štrbské čo je hodina dvadsaťpäť som dal za hodinu, ale zubačka o 18. 44 mi aj tak zdrhla pred nosom, videl som ju ako odchádza.

Prezliekol som sa, zjedol kus syra s chlebom a zbehol do Furkotky na dve plzne, kým mi za hodku išla druhá zubačka. Ivo už bol na hoteli, vraj ho dojedovala chatárka na brnčálke, mali plno a nebolo miesto ani na spacák, tak musel ísť dole.

Náročný ale moc pekný deň, celkom slušne som sa dorazil pri tom rýchlo zostupe naťažko.

 

p9083728.jpg