Choď na obsah Choď na menu
 


Siná 1560 m.


6. 9. 2017
Cestou do Tatier sme sa zastavili v Demänovskej doline s cieľom dobiť vrchol nie moc populárny, ale dosť výrazný, prehliadanú Sinú. Počasie nie je ideálne, je trochu mokro a hory okolo sú zahalené v oblačnosti. Idem v zostave bratranec Ivo a ja.

Po modrej značke stúpame peknou tiesňavou s potôčikom, je dosť mokro a na vápenci sa trochu šmýka. Sledujeme rôzne hubky i sýtu zeleň okolo. Nad hlavami sa nam čnejú skalné bralá.

Niekoľko krát prechádzame potôčik, až prichádzame k dvojitému výšvihu s retiazkou. Nasleduje smreková hora, kde nachádzame dubáky, je to národný park a tak ostávajú tam. Stretáme troch turistov, staršia pani už toho mala plný fúrik, aj to neskôr otočili.

Chodník sa ťahá doľava a potom traverzuje lesom doprava, až vychádza na horskú lúku, za ktorou už nasleduje sedlo. Postupne sa nám otvárajú výhľady na Záhradky a Chopok. Zo sedla sa dá pokračovať na výrazný Bôr a ďalej na Poľanu, my pokračujeme doprava.

Dobehol nás hlad a tak v sedle ľahko podesiatujeme. Nasleduje húpačkový hrebienok s ďalším klzkým vápencovým zaisteným úsekom a strmým  trávnatým záverom na vrchol Sinej.

Na vrchole je osadený veľký kríž a dve tabule označujúce panorámu okolo. Počasie sa zlepšuje, oblačnosť sa trhá a ukazuje sa nám i Ďumbier v diaľke.

Na severe vidíme Liptovskú Maru, Choč, Sivý vrch i Bystrú. Na Juh zase Chabanec, Bôr, Poľanu, Chopok a Ďumbier. Na východe je Kraková Hoľa a neskôr vykúkala aj Poludnica.
Moc pekný kopec s parádnymi výhľadmi. Pod nami sa čnejú vápencové bralá na severe i na juhu.

Zostup bol dosť náročný, na mokrom vápenci sa šmýkalo až moc. Zastavili sme sa na brale pod Sinou s fotogenickým výhľadom.  Stretáme pár turistov, je síce už dosť hodín, ale na vršok to už nemajú ďaleko.

Lesom sme zbehli rýchlo a roklinkou sme dobojovali na asfalt.
 

Bola to moc pekná túrička do oblasti, kam moc nechodíme.

 

p9062899.jpg